Inkjetprinter

Een inkjetprinter is een printer die kleine druppels inkt via een spuitmondje op papier of ander printmateriaal spuit. De eerste inkjetprinters werden gemaakt in 1971 en in 1984 werd de eerste inkjetprinter voor de consumentenmarkt geintroduceerd (de ThinkJet van HP). De ontdekking van een onderzoeker, die dunne-film technologie voor IC's onderzocht was de basis van ontwikkeling van de inkjetprinter techniek. Hij ontdekte dat wanneer er spanning op het materiaal wordt gezet, het materiaal oververhit raakt en de druppels inkt die er onder liggen groter worden. Een inkjetprinter maakt gebruik van thermische inkjet technologie of piezo technologie om druppeltjes inkt op papier of ander printmateriaal over te brengen.

Thermische Inkjetprinters

Een thermische inkjetprinter heeft in ieder inktkanaal een klein verwarmingselementje. Door een elektrische puls op dat verwarwingselementje te zetten, vormt er een klein dampbelletje in de inkt. Het dampbelletje implodeert weer als de elektrische puls wordt stopgezet. Door de schokgolf die ontstaat na deze implosie spuit er een klein druppeltje inkt op het printmateriaal, meestal papier. Zo wordt druppeltje voor druppeltje een afbeelding geprint.

Piezo Inkjetprinters

Bij piezo inkjetprinters bevindt zich achter ieder kanaal van de printerkop een zogenoemd piezoelektrisch element. Wanneer er op dit element een elektrische puls wordt gezet dan verandert dit element van vorm. Door deze snelle vormverandering wordt een schokgolf opgewekt in het bijbehorende inktkanaal. De schokgolf zorgt ervoor dat één of meer druppeltjes inkt uit het kanaal op het papier of ander printmateriaal belanden.

Het Japanse bedrijf Epson is de enige die dit soort inkjetprinters op de markt brengt voor kantoor- en thuistoepassingen. Het bedrijf heeft ook alle belangrijke octrooien voor deze technologie in handen. Epson piezo printkoppen worden veel gebruikt in grootformaatprinters. Naast Epson zelf zijn het vooral de printerfabrikanten; Roland, Mutoh en Mimaki die gebruik maken van de Epson printkoppen voor het maken van hun eigen merk grootformaatprinters.

Home
Inkjetprinter
Laserprinter
Matrixprinter
Multifunctionele printer
Plotter
Thermische overdracht
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
Gesponsorde koppelingen
HP in 1934 is begonnen in een klein schuurtje in Amerika en nu de grootste leverancier van printers wereldwijd is.
Our day will come video
inkjetprinter om afbeeldingen te printen op gewoon papier of fotopapier.
Meer info:
Epson fotoprinters
Vergelijk inkjetprinters op KiesKeurig.nl
Meer over de werking van inkjetprinters
Drukkerijportaal met leveranciers van drukwerk.