Inkt

Inkt gebaseerd op water

De inkten die op water zijn gebaseerd worden het meest gebruikt en zijn niet of nauwelijks schadelijk voor mens en mileu. Bijna alle inkjetprinters voor thuis of op kantoor gebruiken deze soort inkt. Het water wordt gebruikt als transporteur van de kleurstof. Na het printen moet dit water verdampen waardoor dit soort afdrukken een zekere droogtijd hebben.

Inkt gebaseerd op solventen (oplosmiddelen)

Inkt gebaseerd op solventen is vrijwel atijd schadelijk voor mens en milieu en heeft meestal een (sterke) geur. Er zijn inkten met vrij lichte tot zeer zware solventen. Hoewel er geen strikte overgangen zijn kun je ze in categorieŽn indelen:

Eco Solventen. Het voordeel van eco solventen ten opzichte van de waterinkten is dat ze veel sneller drogen en dat ze ook in de kleinere poriŽn van het te printen materiaal doordringen zodat er een beter hechting is van de inkt. Met deze soort inkt kan men dan ook meerdere soorten materialen printen. De afdrukken zijn tevens watervast.

Milde Solventen maken een chemische verbinding met het te printen materiaal. De afbeelding wordt daarmee veel duurzamer (slijtvaster, kleurecht, afwasbaar, etc.) dan bij eco solventen of inkt op waterbasis.

Ware-Solventen maken een chemische verbindiing die nog duurzamer is dan bij milde solventen. De ware solventen bevatten dan ook meer schadelijke componenten en worden alleen gebruikt door industriële machines waarbij de schadelijke gassen direct kunnen worden afgezogen en gefilterd.

UV-inkten

UV-inkten zijn speciale inkten die uitharden nadat ze zijn blootgesteld aan UV-licht. Het resultaat van een print met UV-inkt is een duurzame maar nogal stijve printlaag. UV-inkt wordt daarom vrijwel alleen gebruikt op vlakke voorwerpen. De inkt wordt meestal aangebracht door middel van vlakbedprinters waar extra UV-lampen op zijn aangebracht.

> De Geschiedenis van inkt
Inkt tijdens het Romeinse Rijk
Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
Gesponsorde koppelingen
Home
Inkt
Toner
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Gesponsorde koppelingen
Drukkerij SVS, voor offset en digitaal drukwerk.