Laserprinter

Een laserprinter drukt tekst en afbeeldingen af, door toner (zwart of gekleurd poeder) op papier aan te brengen.

De techniek waar het hier om gaat wordt ook wel xerografie genoemd en gaat als volgt. Er is een ronde koker (de 'drum'), die met lichtgevoelig materiaal is bedekt. Aan deze drum wordt een negatieve lading gegeven door middel van statische elektriciteit. Vervolgens wordt op de drum een afbeelding geprojecteerd (in het verleden altijd met een laser, tegenwoordig wordt hier ook wel de led-technologie voor gebruikt). Het licht wordt via een roterende spiegel en een lens op de drum geprojecteerd. Waar het silicium wordt belicht verliest de drum zijn elektrische lading. De drum draait rond en komt dan langs zwart poeder (toner) die is gemengd met stalen balletjes met een positieve of minder negatieve lading. De gelijkpolige ladingen stoten elkaar af. De toner wordt aangetrokken door de drum op de geneutraliseerde delen die niet belicht zijn door de laser. De toner van de drum wordt vervolgens met positieve statische elektriciteit van de drum op het papier getrokken. Vervolgens wordt het papier warm gemaakt door het door een warme rol en een drukrol (de fuser) te leiden, waardoor kunststofbolletjes in de toner smelten en zo de toner op het papier vastzetten. Om de toner gelijkmatig te krijgen worden er soms ijzerdeeltjes aan toegevoegd. Vervolgens wordt er een magneet boven de toner geplaatst, zodat rondom de magneet er een mooie hoeveelheid toner klaarstaat om door de drum aangetrokken te worden.

Het hierboven beschreven proces geldt alleen voor een monochrome laserprinter. Een kleuren laserprinter gebruikt soortgelijke technieken maar de toner wordt door een kleuren laserprinter op verschillende manieren aangebracht op het papier. Meestal gebruikt men dan een band (transfer-belt).

In tegenstelling tot printers die met een printkop inktdruppeltjes op het papier spuiten (inkjet printers) zijn er bij een laserprinter geen spuitmondjes die verstopt kunnen raken. Ook heeft een laserprinter geen heen en weer bewegende printkop, die voor onnauwkeurigheden kan zorgen. Bij een laserprinter zijn er wel hoge elektrische spanningen, die stof kunnen aantrekken. waardoor de kwaliteit van de print langzaam achteruit kan gaan.

Als de toner gemorst wordt, neem dit dan altijd op met een doek die eventueel vochtig is gemaakt met koud water. Bij warm water smelten de kunststof bolletjes (zie hierboven) en gaat de toner zich vasthechten. Het opzuigen van de toner met een stofzuiger kan tot problemen met de stofzuiger leiden. De toner kan ijzerdeeltjes bevatten die magnetisch zijn, en eventueel bij de motor van de stofzuiger kunnen komen. Ook kunnen de kunststofdeeltjes gaan smelten, en zo de stofzak van binnen afsluiten. Daarbij is toner zo fijn dat het door de filterzak heen geblazen kan worden in de ruimte waar men bezig is.

De printsnelheid van een printer vroeger in 'aantal karakters per minuut' werd gemeten en tegenwoordig in 'aantal pagina's per minuut'.
Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
Meer over laserprinters:

Voor- en nadelen van laserprinters

Vergelijk laserprinters
Productbeoordelingen van gebruikers
Over de kosten van een laserprinter
Tips voor aanschaf van een laserprinter
Het drukkerijportaal voor een drukkerij in de buurt.
Home
Inkjetprinter
Laserprinter
Our day will come song
Matrixprinter
Multifunctionele printer
Plotter
Thermische overdracht
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Gesponsorde koppelingen
Laserprinter om tekst, foto en afbeeldingen op papier te printen.