Matrixprinter

Een matrixprinter is een printer die tekst en afbeeldingen afdrukt door metalen pinnetjes via een inktlint tegen het papier te slaan.

Het afdrukken gebeurt bij een matrixprinter met behulp van een schrijfkop die een verticale rij pinnetjes bevat. Deze schrijfkop gaat heen en weer langs het papier en precies op het goede moment worden de pinnetjes met een elektromagneet tegen het inktlint en daarna tegen het papier aan geslagen. De inkt van het inktlint laat dan een klein zwart puntje van inkt (een "dot") op het papier achter. Als een printer veel pinnentjes heeft die inkt kunnen overzetten van het inktlint naar het papier dan kan deze printer betere afbeeldingen produceren.

Een goedkopere en eenvoudigere constructie heeft slechts één lijnvormig hamertje en een draaiende stervormige aandrukstaaf achter het papier. Door op het juiste moment het hamertje neer te slaan wordt de verticale positie van de inktpunt bepaald. Met dit mechanisme kunnen geen exact verticale lijnen geprint worden. Dat betekent dat de afdrukkwaliteit vaak minder hoog is dan bijvoorbeeld bij een laserprinter of inkjetprinter. Met een matrixprinter kan tekst wel vet afgedrukt worden Dat gebeurt door de letters tweemaal af te drukken waarbij de tweede keer de letter iets verschoven zijn zodat de twee afgedrukte letters als het ware over elkaar heen liggen en het lijkt of de letter 'vet' is. Ook cursief afdrukken is met een matrixprinter meestal wel mogelijk. Sommige printers kunnen zelfs afbeeldingen afdrukken, al zijn deze dan vaak nogal laag van kwaliteit. Een ander nadeel aan matrixprinters is dat ze nogal luidruchtig kunnen zijn tijdens het printen.

De meeste mensen gebruiken thuis tegenwoordig vaker een laserprinter of een inkjetprinter dan een matrixprinter. Op kantoren worden matrixprinters ook niet meer veel gebruikt. Er wordt nog wel een matrixprinter gebruikt als er bijvoorbeeld met grote snelheid veel moet worden afgedrukt of als er doorslagen vereist zijn. In de detailhandel worden de matrixprinters nog wel regelmatig gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld nog veelvuldig gebruikt voor het afdrukken van verkoopbonnetjes of garantiebewijzen en voor het bedrukken van vrachtbrieven.

Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
Meer info:
Epson matrixprinters
Vego's encyclopedie over de werking van matrixprinters
Prijzen en types matrixprinter met elkaar vergelijken
Matrixprinters om mee te printen.
Home
Inkjetprinter
Laserprinter
Matrixprinter
Multifunctionele printer
Plotter
Thermische overdracht
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Gesponsorde koppelingen