PDF (Portable Document Format) is een computer bestand dat door de computer wordt aangemaakt als andere computer bestanden naar PostScript worden geëxporteerd. Meestal wordt voor het exporteren van bestanden naar PostScript het programma Adobe Acrobat Distiller gebruikt. Met dit programma is het ook mogelijk om de inhoud van een bestand te versleutelen en de tekst te beveiligen tegen kopieëren.

PDF is een universele bestandsindeling waarmee lettertypen, afbeeldingen en lay-out van elk willekeurig brondocument behouden blijven. De bestanden kunnen door iedereen worden gedeeld en weergegeven. Met bijvoorbeeld de gratis programma's Adobe Reader en Foxit Reader bestaat er de mogelijk voor het printen van PDF bestanden en documenten.

De PDF indeling is ontwikkeld door Adobe Systems en heeft geleid tot een ISO-standaard in PDF bestanden:

- PDF/X: de X staat voor eXchange; een PDF/X document kan in principe door elke drukkerij verwerkt worden voor het printen van het document. Dit houdt bijvoorbeeld in dat enkel CMYK-kleuren gebruikt mogen worden, dat alle fonts in de PDF aanwezig moeten zijn, dat het document niet versleuteld mag zijn, etc.

- PDF/A: de A staat voor Archiving; dit is het formaat dat bedoeld is om een PDF document te archiveren. Naast een aantal vereisten die heel gelijkaardig zijn aan die voor PDF/X, is het ook vereist dat het document over voldoende metadata beschikt in het XMP-formaat. Een speciaal type van PDF/A vereist ook dat de PDF tagged is.

Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
Meer informatie:

Portable Document Format

- Het gratis computerprogramma van Adobe: de Adobe Reader

- Adobe Systems over PDF

- De gratis Foxit PDF Reader

Trouwkaart, uitnodigingen drukkerij
Drukkerij Portaal voor drukwerk. Alle drukkerijen in Nederland.
Drukkerij SVS, voor offset en digitaal drukwerk.
Home
PDF
PostScript
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Gesponsorde koppelingen