PostScript

PostScript is een paginabeschrijvingstaal (een programmeertaal) waarmee tekst en afbeeldingen op een apparaat-onafhankelijke manier worden beschreven. Daardoor wordt een PostScriptbestand in principe door iedere laserprinter hetzelfde geprint wordt. PostScript bestanden hebben meestal de extensie ".ps" wat uiteraard staat voor PostScript .

Met programma's als 'Ghostview' kan men PostScript bestanden bekijken. Ze zijn vaak een stuk groter dan bijvoorbeeld PDF-bestanden. PostScript is een volwaardige programmeertaal, waarin het mogelijk is om een herhaling te specificeren, bijvoorbeeld 'teken 1000 keer dit plaatje' - terwijl PDF dat niet kan - en daadwerkelijk 1000 keer dat plaatje zal moeten opnemen. Er zijn ook gratis tools waarmee PostScript bestanden omgezet kunnen worden naar een PDF bestand. Met een gratis 'PostScript driver' is het mogelijk om vanuit ieder programma printopdrachten naar een PostScript bestand te sturen.

De uitvoering van het PostScript bestand wordt gedaan door de RIP, de Raster Image Processor. De RIP is meestal een vast onderdeel van een printer, hoewel er ook losse RIP's bestaan die als programma op een afzonderlijke computer kunnen draaien.

PostScript 3

PostScript 3 kwam uit in 1997. De nadruk bij deze uitbreiding lag op een nieuw kleurenmodel, genaamd DeviceN. DeviceN moet garanderen dat kleuren met de hoogst mogelijke nauwkeurigheid op alle apparatuur worden weergegeven. Verder zijn er Hexachrome- und Duplex-ondersteuning toegevoegd voor de In-RIP-Separation. PostScript 3 is compatibel met Level 1 en 2 m.u.v. de operator "copypage". In plaats van hele pagina's of documenten kan PostScript 3 ook gebruikt worden als afbeeldingsformaat (net als bijvoorbeeld JPEG of PNG). We spreken dan van Encapsulated PostScript (eps).

Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
- PostScript bestanden online openen en bekijken.
Meer info:
- GSview
- Bestanden converteren van PS naar PDF
- Meer informatie over PostScript door de Rijksuniversiteit Groningen
Trouwkaart, uitnodigingen drukkerij
Drukkerij SVS, voor offset en digitaal drukwerk.
Home
PDF
PostScript
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Gesponsorde koppelingen
part
Link