Thermische Overdrachtprinters

Een thermische overdrachtprinter is een printer die door middel van warmte inkt in vaste vorm, versmelt op het te printen materiaal. Er zijn twee duidelijk te onderscheiden types al naargelang de vorm van de inkt.

Thermische overdrachtprinters duwen een lint, met daarop de kleurstof, tegen het te printen materiaal en de verwarmingselementen in de printkop versmelten de kleurstof op het substraat waar nodig. In dit procedé is er dus contact met het printmateriaal waarop men print. Het te printen materiaal moet dus voldoende vlak en glad zijn om goed resultaat te hebben. Vaak wordt er één kleur per keer neergelegd. Meestal heeft de printkop en het lint de breedte van het substraat zodat er in één doorgang geprint kan worden.

Men vindt dit procedé vooral terug bij smallere printers (foto-, label-, etiket-, badge- en barcodeprinters). Bij monochrome afbeeldingen zijn deze printers zeer snel. Bij kleurafdrukken al heel wat trager (tenzij er verschillende printkoppen gemonteerd zijn). In tegenstelling met de linten van een klassieke typmachine of matrixprinter, kunnen de linten slechts éénmaal gebruikt worden en heeft men relatief veel verlies aan kleurstof wat dit procedé vrij duur maakt. Voordeel is echter dat er gebruik kan gemaakt worden van steunkleuren. Al naargelang het type van kleurstof zijn er andere toepassingsmogelijkheden:

Sublimatie-linten’ leveren hoge fotografisch kwaliteit. Deze technologie wordt meer en meer gebruikt in kleine fotoprinters.

Was-linten’ vindt men vooral in label-, barcode printers door de scherpe afdrukken (belangrijk bij barcodes en kleinere teksten), onderhoudsvriendelijkheid en hoge snelheid zijn ze hiervoor uitermate geschikt. Deze printers zijn meestal monochroom. ‘Hars linten’ leveren heel duurzame (kleurvast, watervast, krasvast) afdrukken op zelfklevende PVC folie. Deze techniek is dus uiterst geschikt voor het aanmaken van stickers.

'Solid inkjet printers' gebruiken was-staven die gesmolten worden, waarna met behulp van een inkjet printkop (net zoals bij de ‘gewone inkjet printers) de inkt gespoten wordt op het te printen materiaal. Dit kan rechtstreeks op het materiaal maar de meeste printers spuiten de inkt eerst op een ‘drum’ die de inkt dan overdraagt op het te printen materiaal.

Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
Trouwkaart, uitnodigingen drukkerij
Drukkerij Portaal voor drukwerk. Alle drukkerijen in Nederland.
Drukkerij SVS, voor offset en digitaal drukwerk.
Home
Inkjetprinter
Laserprinter
Matrixprinter
Multifunctionele printer
Plotter
Thermische overdracht
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Gesponsorde koppelingen
Links