Toner

Toner is het gekleurde poeder dat door laserprinters en kopieerapparaten wordt gebruikt om een afbeelding op papier te krijgen. Om er voor te zorgen dat de afbeelding op het papier blijft zitten worden kleine deeltjes toner op het papier vastgesmolten met behulp van fuser. De fuser verhit de toner zodat die niet meer los kan komen van het papier.

In de eerste printers wordt de toner via een hervulbaar reservoir aangevoerd maar tegenwoordig komt de toner rechtstreeks van een cartridge (een cilindervormige container). Omdat elke afbeelding uit 4 kleuren kan worden opgebouwd zijn er aparte cartridges voor elke kleur. Er is een cartridge voor; cyaan (blauw), magenta (rood), geel en zwart.

Eigenschappen

De specifieke samenstelling van de toner varieërt per fabrikant en er zijn zelfs bepaalde type printers die alleen werken op een specifiek voor die printer samengestelde toner. Toner wordt gemaakt door grote, gekleurde polymere samenstellingen in kleine stukjes te breken totdat het een poeder vormt. Door deze werkwijze ontstaan er poederkorrels die niet helemaal gelijk zijn maar van elkaar verschillen. Het ene poederkorreltje ziet er niet hetzelfde uit als het andere. Sommige fabrikanten proberen dit op te lossen door tonerdeeltjes op te bouwen vanaf een moleculair niveau. Deze soorten toner geven vaak een betere kwaliteit van de afdruk.

Tonerpoeder is erg gevaarlijk als je het inademt dus wees altijd voorzichtig wanneer je in de buurt van toner komt, bijvoorbeeld wanneer je een lege cartridge aan het vervangen bent.

Home
Inkt
Toner
Printers
Leveranciers
PDF & PostScript
Inkt & Toner
Copyright @ printen.org. Disclaimer en Privacy Policy
Gesponsorde koppelingen
Cyaan toner
Magenta toner
Trouwkaart, uitnodigingen drukkerij
Drukkerij Portaal voor drukwerk. Alle drukkerijen in Nederland.
Drukkerij SVS, voor offset en digitaal drukwerk.
cyaan toner poeder
magenta toner poeder